Tillträdande presidenten Joe Biden kommer att inleda sitt presidentskap med att öppna USA:s gränser och lindra invandringslagarna.

Enligt medieuppgifter kommer Biden att redan under sin första dag i Vita huset att skicka nya lagförslag till kongressen som bland annat innebär att papperslösa kan söka medborgarskap om de uppfyller vissa kriterier efter åtta år i landet. Det kommer att gälla alla som kommit till USA fram till 31 december 2020.

Det betyder att uppskattningsvis 11 miljoner människor som olagligen befinner sig i landet får stanna, skriver AP. Det är en radikal politik som på minner om Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-strategi.

Förslaget innebär också att de som kommit till USA som papperslösa barn, så kallade dreamers, kan få medborgarskap direkt.

Förespråkare för öppna gränser har varit skeptiska till att Biden skulle fullfölja lättnaderna, eftersom president Barack Obama väntade med lättnader i migrationen till sin andra mandatperiod.

Bidens lagförslag innebär också ett ökat flyktingmottagande, skriver Washington Post.

”Detta innebär ett historiskt skifte från Trumps anti-invandraragenda som erkänner att alla papperslösa invandrare som för närvarande befinner sig i USA bör få en väg till medborgarskap”, säger Marielena Hincapie vid migrationsförespråkande center.