En bild cirkulerar i sociala medier där tillträdande president Joe Biden håller fd KKK-ledare Robert Byrd i hand. Båda var partikamrater. Byrd var senator för Demokraterna fram till 2010.

KOMMENTAR. Det är mycket som gammelmedier gömmer undan för att skydda Joe Biden. Ingen som helst granskning genomförs. Att han var vän och partikamrat med Robert Byrd, till exempel.

Denne Byrd startade i sin hemort i West Virginia en avdelning av KuKluxKlan på 1940-talet, vilken han också var ledare för. Byrd förmedlade organisationens segregationistiska och rasistiska budskap.

Senare har Byrd tagit avstånd från sitt medlemskap i KKK. Joe Biden och Robert Byrd arbetade ihop som partikamrater i senaten under flera årtionden.

Granska rötter, någon?

Men inga etablerade medier kommer på tanken att granska rötterna för den tillträdande presidenten Joe Bidens parti. Demokratiska partiet var tydligt kopplat till KKK fram till mitten av 1900-talet. Det var först med Harry Truman – alltså inte under Franklin D Roosevelt – som ledande demokratiska politiker tog avstånd från KKK och dess metoder.

Truman var patriot och avskydde att svarta som stridit för USA under andra världskriget blev lynchade när de kom hem. Något som alltså Robert Byrd inte blev, utan tvärtom stödde.

Dubbla måttstockar

Dessa dubbla måttstockar – där lynchning är okej som partihistoria för Demokraterna, medan andra partier nagelfars för vad minsta suppleant någon gång sagt för tokighet – är fantastiska.

”Men låt oss strunta i det och leva vidare i det magiska narrativets parallella verklighet”, som twittraren @chrwallg skriver.