Den dödsbringande islamistiska sekten Islamska staten, IS, har blivit mer aktiv i Syrien och Irak. Samtidigt finns många sympatisörer i Sverige.

Halshuggningar, bränna människor levande, släpa människor efter bilar. De brutala våldsbrotten gjorde IS kända i världen. Man sa sig upprätta kalifatet – det perfekta islamistiska samhället.

Sekten trängdes tillbaka under 2010-talet. Men förra året ökade antalet attentat i Syrien och Irak som kopplas till IS, och pandemin i kombination med att flera länder dragit tillbaka sina styrkor bedöms ha gjort det lättare för IS-celler att röra sig i området, samtidigt som det blivit svårare att få underrättelseinformation från området.

Sympatierna finns kvar bland islamister i Sverige. Flera hundra IS-terrorister har också återvänt efter att ha deltagit i bestialiska våldsbrott i Syrien och Irak, utan att ställas till ansvar, utan att åtalas för krigsbrott.

Säkerhetspolisen arbetar med att bedöma om personerna som återvänt kan utgöra ett hot, eller har viljan att begå olika terrorhandlingar. Säpo vill inte uttala sig om risken för terrordåd av dessa återvändare som slipper straff i Sverige för sitt arbete för bestialiska mördare och terrorister.

”Den bild Säkerhetspolisen har är att det fortfarande finns många i Sverige som sympatiserar med terrorgruppens ideologi”, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi bedömer fortfarande att det finns den bilden av Islamiska staten och framför allt det livet man vill leva i kalifatet, och vad som är direkt fel med samhället. Just den här bilden av att vi måste förändra, och vi måste förändra det med våld och attentat, säger Fredrik Hallström, enhetschef på Säpo.