Riksåklagaren har beslutat att Konstitutionsutskottet ska pröva om ansvariga ministrar Ingvar Carlsson och Mona Sahlin ska åtalas för eventuella brott i hanteringen av M/S Estonia, vars förlisning kostade 852 människor livet i september 1994.

Arbetet med att undersöka om brott i hanteringen av Estoniakatastrofen kan leda till åtal har påbörjats hos Riksåklagaren, rapporterar Ekot. Riksdagens Konstitutionsutskott ska i så fall pröva om brott har begåtts av tidigare ministrar, främst statsminister Ingvar Carlsson (S) och ansvarig minister Mona Sahlin (S) som hanterade efterföljderna av fartygets förlisning.

Åsa Myrberg, som är anhörig till den omkomne lotsen Dan Myrberg, har begärt att förundersökningen ska återupptas, även när det gäller eventuella brott av ministrar.

– Jag känner att det är något konstigt i hela det här ärendet och jag tror att folk håller inne med saker som de inte talar om. Mona Sahlin, Ingvar Carlsson och Carl Bildt, det är flera underligheter där vi inte har fått svar på varför de gjort som de har gjort, säger hon till radion.

Riksåklagarens utredning kommer att föreläggas Konstitutionsutskottet som avgör om åtal ska väckas.