Under tisdagen avslöjades att vårdklinik tagit tusentals kronor för att utföra intyg om coronatest, så kallade PCR-test, på patienter men sedan inte skickat in proverna för analys på de labb de påstår sig använda.

Kliniken har helt enkelt utfärdat falska reseintyg till kunderna där det står att de har testat negativt för covid-19.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är mycket kritisk till beteendet som avslöjats av Göteborgs-Posten.

– Det är förstås extremt allvarligt när hälso- och sjukvården förbrukar sitt väldigt goda förtroende på det här viset, säger han.

Flera personer som fått sina reseintyg från husdr.se har hört av sig till GP och berättat om hur de använt sig av reseintygen för resa till flera olika länder i Europa.

Bedrägeriet är en fråga för IVO, men tillägger också att Socialstyrelsen har ansvaret för legitimationen som utfärdas för personal som bedriver sjukvård.

Kort efter att avslöjandet publicerade stängde kliniken husdr.se ner sin hemsida där tidbokningar för provtagning kunde ske.

Läkaren som driver husdr.se hänvisar till sitt advokat som svarar i ett mejl på tisdagskvällen att ”PCR-proverna som har tagits har skickats via egenanställd kurir till Unilabs Carlanderska och lämnats in i provtagningsluckan.”

På måndagskvällen ämnades 40 prover in på Calanderska, med en handskriven lapp, men utan vare sig information om vårdgivare, beställning eller remiss.

– Det var ett försök att trycka in ett antal prover till oss igår kväll. Men det är också första och enda gången, säger företrädare för Calanderska till GP.