Från Bryssel sköts vaccinavtalen på ett häpnadsväckande arrogant och inkompetents sätt. EU kräver att få leverans samtidigt som Storbritannien, även om man tecknar avtal tre månader senare.

KOMMENTAR. Inkompetensen i Bryssel avslöjas när snabba åtgärder behövs. Då agerar byråkratijätten oerhört långsamt och arrogant.

Bråket mellan EU och AstraZenica om coronavaccin beror på att EU tolkar avtalets skrivning om att ”göra sitt bästa” (best effort) för att uppnå en viss volym som en garanti om att leverera detta antal.

Dessutom har EU varit sena och tröga i att teckna avtal om vaccin. Man är långt efter flera andra. Som det nu från EU befriade Storbritannien, som tecknade vaccinavtal tre månader före EU skrev under sin beställning. Ändå kräver EU att få leverans samtidigt som Storbritannien. Det skulle betyda att britterna skulle stiga ur kön och släppa förbi EU.

Det är något brittisk media kallar skandal, vilket syns på löpsedlarna.

EU – som alltså i botten är en frihandelsunion – tillgriper protektionism genom att hota att stoppa vaccin från att exporteras från Pfizers tillverkning i Belgien, rapporterar The Sun.

Och i Tyskland anser ”mannen på gatan” att EU har gjort bort sig och att Tyskland borde gjort egna avtal om vaccin, rapporterar Daily Express.

Franske liberale EU-ledamoten Pascal Canfin som också är ordförande i EU-parlamentets hälsoutskott, är djupt kritisk mot EU-kommissionens agerande:

– Vi måste veta vad som står i kontrakten och vad åtagandena är. Månad för månad och land för land, för att undvika rykten, falska kontroverser och falsk information, har han sagt enligt Svenska Dagbladet.

Idag fredag har delar av kontraktet mellan EU och Astra Zeneca offentliggjorts, där läkemedelsbolagets version dokumenteras medan EU-byråkratin sprider falska nyheter, förmodligen för att dölja sin egen inkompetens.