Socialdemokraterna är skickliga på att alltid lyckas styra om en kris eller skandal bort från sig själva och mot någon underhuggare. Just nu är det generaldirektör Dan Eliasson som regeringen använder som skydd mot egen försumlighet.

I början på pandemin var det Anders Tegnell regeringen sköt framför sig medan man själv tog beteckning och inte syntes på månader. Nu är det Dan Eliasson som regeringen döljer sig bakom, när kritiken mot avsteg från de egna rekommendationerna granskas.

Det är skamligt att se hur S-ministrarna manövrerar för att själva slippa stå i skottgluggen. Så agerar inte ansvarsfulla ledare. De springer inte och gömmer sig, medan man skickar fram en underlydande som får ta smällarna.

Eliasson ett verk av Socialdemokraterna

Jag har inget till övers för Dan Eliasson, men allt han gör och alla olika generaldirektörsposter han fått, är ett verk av Socialdemokraterna.

Det är regeringen som är ansvarig för Dan Eliasson. Det är regeringen som tillsatt honom. Därför är det också regeringen som ska ta ansvar för vad såväl Dan Eliasson gör, som vad Morgan Johansson gjort i julträngseln, Magdalena Andersson gjort i fjällen och Stefan Löfven gjort i köpcentrum.

Två tal till nationen – vars budskap Löfven själv ger fan i

De har varit på alla de platser som Stefan Löfven i inte ett, utan två, allvarsamma ”tal till nationen” uppmanat folk att inte besöka om det inte är nödvändigt. Tidigare i Sveriges historia har bara två andra sådana tal till nationen hållits av statsministrarna Carl Bildt och Göran Persson.

Trots det har regeringen och dess generaldirektörer själva struntat i de allvarliga uppmaningarna att inte göra trängseln värre.

Dan Eliasson är bara ett symptom. Sjukdomen – bristen på ledarskap och personligt ansvarstagande – finns hos regeringen.