I en krönika berättar ekonomhistorikern Mauricio Rojas om hur Sverige präglats av mörkläggning av invandringens baksidor när det gäller kriminalitet. Han hoppas mörkläggningen och självplågeriet nu ska vara över.

Rojas var en känd debattör i svenskt samhällsliv från 1990-talets mitt. Han var vice vd på tankesmedjan Timbro och han blev riksdagsman för Folkpartiet. Inför valet 2002 låg han bakom partiets krav på språktest för svenskt medborgarskap, något som innebar att Folkpartiet ökade från 4,7 till 13,4 procent – nästan en tredubbling.

Men han fick något av yrkesförbud sedan han påtalat att vissa invandrargrupper begår avsevärt mycket fler brott än svenskar. Han fördömdes och det talades vitt och brett om att Sverige präglades av rasistiska strukturer.

Rojas lämnade landet.

I Bulletin berättar han om 00-talets debattklimat:

”Det var en pinsam uppvisning i självplågeri, där alla fel och brister var svenska. Det har varit en både provocerande och kontraproduktiv självkränkning.”

Rojas hoppas att det ska bli dags att se sanningen med vidöppna ögon, även om det gör ont efter mörkläggningens långa tid.