Redan första dagen i Vita huset beslöt nye presidenten Joe Biden att öppna damidrotten för män som identifierar sig som kvinnor, dvs transpersoner. Beslutet får häftig kritik och är ett inslag i den vänsterextrema polariseringen som slår hårt mot kvinnoidrotten.

När jag var med i TV4:s panel i Nyhetsmorgon i fredags nämnde jag att Joe Biden öppnat upp för transpersoner att delta i kvinnoidrott. Detta genom en presidentorder redan första dagen, vilket visar hur viktigt den nye presidenten anser frågan vara.

Jag har fått frågor om detta, eftersom svenska medier är dåliga på att rapportera sådant som ställer Joe Biden i mindre smickrande dager.

I USA finns en profilerad konfliktlinje i politiken, där extremvänstern tidigare drivit igenom att transpersoner ska få gå på damtoaletter. Vissa universitet har också infört rätten för de män som ser sig som transpersoner att delta i damidrott. Vid ett universitet vann transpersoner, alltså biologiska män, flera damtävlingar. Biologiska kvinnor hade inte en chans mot transpersoner med manliga nivåer av testosteron i kroppen.

Men HBTQI-aktivister ser Bidens beslut som en historisk seger i kampen mot diskriminering av transpersoner.

Kvinnofientligt

Nu rapporterar Världen Idag om den kritik presidentens beslut väcker i USA, eftersom det ställer krav på att alla institutioner och universitet som får federalt stöd ska erbjuda transpersoner, alltså män som upplever sig som kvinnor, plats i de idrottsgrenar de vill tillhöra.

”Det innebär i praktiken att kvinnor kan möta biologiska män i sina idrotter, något som kritiker menar dels utgör en direkt fara i vissa särskilt fysiska sporter, dels innebär ett hårt slag mot jämställdheten”, skriver tidningen.

”Alla utbildningsinstitutioner som får federalt stöd måste ta emot biologiskt manliga idrottare till damlag, stipendier för kvinnor etc”, skriver Abigail Shirer, författare och debattör i könsidentitetsfrågor.

President Biden kullkastar årtionden av kvinnliga prestationer, menar kritiker och på Twitter har hashtaggen ”Biden erased women” (Biden raderade kvinnor) trendat efter presidentens första dag på jobbet.

Viktig fråga för Joe Biden

Det är inte svårt att förstå kritiken mot Biden. Inte minst att han anser detta vara en av de mest angelägna besluten han har att fatta när han går in i Ovala rummet.

Det visar att Biden-administrationen är i händerna på de mest vänsterradikala krafterna i USA. Och de är alltså inte på kvinnornas sida, utan på sidan som kräver att män ska tävla i kvinnliga grenar.

Självklart kan män som upplever sig som transpersoner klä sig i kvinnokläder och agera i enlighet med sin identitet. Men det betyder inte att samhällets regler ska kullkastas om att damidrott och -tävlingar är till för biologiska kvinnor. Skälet till att vi har uppdelningen mellan manlig och kvinnlig idrott är att män har andra fysiska förutsättningar.

Att vissa upplever sig som kvinnor i manskroppar förändrar inte det. Så länge transpersoner har högre nivåer av manliga hormoner än de flesta kvinnor, har de ingenting i damidrotten att göra.