Endast 12 av 66 dödsskjutningar i Stockholm de senaste åren har klarats upp med fällande domar. En förklaring är att unga utför beställningsmord på grund av ungdomsrabatten som justitieminister Morgan Johansson inte avskaffar.

Av 66 dödsskjutningar i Stockholm mellan åren 2015-2019 har bara 12 stycken lett till fällande domar. Det framgår av sammanställning från NOA, rapporterar Sveriges Radio.

Utredningsarbetet försvåras av att yngre personer utför skjutningarna på beställning, enligt polischef Anna Benedetti.

Det gör det svårare att koppla gärningsman till brottet, de har ju ingen personlig relation.

Skälet till att unga utför beställningsmord är att de slipper allvarligare påföljd även om de skulle åka fast och bli dömda, på grund av ungdomsrabatten som S/MP-regeringen värnar om och vägrat ändra. Det så kallade ”straffet” för överlagt mord blir då ungefär två år på ungdomshem, som man kan lämna när och hur som helst. I somras rymde tre tonåringar dömda för mord och grovt våld från ungdomshem.

Mord får inga konsekvenser för unga i Sverige.

Det kan jämföras med Danmark som förra året dömde två 17-åringar från Rinkeby till 20 års fängelse för mord utanför Köpenhamn.

S/MP-regeringen vill helt enkelt inte straffa unga mördare. Därför är det mycket ”billigt” att utföra mord i Sverige. Justitieminister Morgan Johansson agerar alltså på ett sätt som ökar antalet mord i landet. Ska vi verkligen ha politiker som hjälper kriminella gäng att göra det enkelt och billigt att mörda?