Idag startar rättegång mot dokumentärfilmarna som avslöjade svenska regeringarnas lögner om att det inte skulle finnas hål i skrovet på M/S Estonia.

Journalisten Henrik Evertssons team skickade en dykrobot till Estonias vrak. Deras filmmaterial har fått statliga haverikommissioner i Estland, Finland och Sverige att granska katastrofen på nytt.

Trots det åtalas två i teamet i svensk domstol för gravfridsbrott.

De båda nekar till brottet.

– Det känns bra att få ge mina synpunkter i domstolen, säger Henrik Evertsson inför rättegången i Göteborgs tingsrätt till TT.

– Vi gjorde ganska många båda etiska och juridiska överväganden innan vi gjorde själva undersökningen, tillägger han.

De åtalade och åklagaren är inte oense om vad som faktiskt hänt. Frågan är i stället om det var brottsligt, och i så fall med vilket straff.

En sak som kommer att diskuteras i rättegången är hur filmteamet tog sig till vrakplatsen.

– De befann sig ombord på en tysk båt som gick ut från Tyskland, och Tyskland har inte någon sådan här lagstiftning, säger kammaråklagare Helene Gestrin, som trots det väckt åtal.

Dokumentären som sändes i Discovery i höstas väckte stor uppmärksamhet och tvingade regeringarna rund Östersjön att agera. Henrik Evertsson vann Stora journalistpriset för sin insats att visa på ny fakta om en förlisning som krävde 852 liv.

*

Se mer i Samtiden: om M/S Estonia.