Det blev etablissemangets kandidat Armin Laschet som utsågs till partiledare för tyska CDU, och därmed partiets kanslerskandidat till höstens val då Angela Merkel avgår.

KOMMENTAR. Det fanns två kandidater som hade vridit detta det största och viktigaste partiet i Europa tillbaka i mer konservativ riktning. Men coronapandemin har stärkt Angela Merkel och den etablerade makten.

Detta manifesterades också i att Armin Laschet i sitt tal upprepade gånger talade om att CDU ska vara ett mittenparti.

Angela Merkels misslyckade experiment

Under Merkels 18 år som ordförande och 15 år som förbundskansler har hon styrt partiet mot den politiska mitten och övergivit den konservativa agendan som Tysklands ikoniske förbundskansler Konrad Adenauer lade fast under den snabba återuppbyggnaden av Tyskland efter andra världskriget, med det bevingade uttrycket ”Keine Experimente!”

Angela Merkel har genom i praktiken fri invandring satt igång ett gigantiskt experiment, som nu hotar välfärdssystemen och tryggheten för medborgarna.

Av allt att döma kommer Armin Laschet att fortsätta Angela Merkels mittenposition.

Armin Laschet, 59, beskrivs som en anonym lagspelare – ungefär som Anna Kinberg Batra. Laschet är jurist och jobbade inom förlagsvärlden innan han blev parlamentsledamot 1994. Han blev istället EU-parlamentariker 1998. År 2005 blev han minister i delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen.

2013 blev han partiledare i delstaten och 2017 vann han valet och blev ministerpresident i Nordrhein-Westfalen.

Långrandig och tråkig

Laschet har en vana att sväva ut i långrandiga resonemang och tonar fram som en färglös och oförarglig person. Men han har uppenbarligen starka ambitioner att göra karriär, annars hade han inte blivit ministerpresident i Tysklands största delstat med 18 miljoner invånare.

– Jag är ingen showman. Jag är Armin Laschet, löd slutklämmen i hans tal på digitala partistämman i lördags som kretsade kring begrepp som pålitlighet, konsensus, pragmatism och mittenpolitik. Men andra ord en fortsättning på Merkels politik, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det är lite lustigt att ”pragmatism” används om Angela Merkel, med tanke på de farliga experiment hon utsatt Tyskland och Europa inför.

Återstår att se vad Armin Laschet gör. Även de som sägs vara ”konprinsar” och ”prinsessor” för tidigare ledare brukar lägga om kursen på ett eller annat sätt. I bästa fall förstår Laschet att ett tröttsamt lallande inte räcker för att Tyskland och Europa ska klara framtidens svårigheter.