I SVT:s nya intervjuprogram ”30 minuter” var Annie Lööf (C) gäst denna vecka. Hon har surrat sig hårt vid Socialdemokratin, konstaterar flera bedömare.

KOMMENTAR. Annie Lööf intygade att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli stödhjul åt Socialdemokraterna. Ändå är det som stödhjul åt Socialdemokraterna hon framträder i SVT-intervjun. Hon försvarar samarbetet med S och försöker skrämma L-partiet till att stanna i januariöverenskommelsen genom att hota med nyval om L hoppar av.

”Det var som om Stefan Löfven själv satt i stolen. Han var nog nöjd med Lööfs insats i 30 minuter”, skriver Fredrik Haage i Smålandsposten.

”Att Annie Lööf vill se en fortsättning av januarisamarbetet är naturligt”, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

”Käppen i hjulet för en kommande borgerlig regering är dock Centerpartiets Annie Lööf, för vilken samarbetsfrågan blivit en helig ko”, skriver Barometern i ledare som inte givit upp hoppet om en ny borgerlig allians.

Centerpartiet väljer kommunisterna

Alla fyra januaripartier har backat sedan valet.

Genom att fortsätta avvisa all form av stöd från Sverigedemokraterna har Annie Lööf – vare sig hon medger det eller inte – kastat sig i armarna på Vänsterpartiet. Det är bara med V som det minskade regeringsunderlaget i S/MP och C har en chans att nå majoritet i nästa val.

Enligt TV4 väljaropinion (sammanställd av Göteborgs universitet) får Annie Lööfs vänsterliberala regeringsunderlag (S-C-V) i januari 2021 tillsammans 172 mandat, mot oppositionen (M-SD-KD) som får 177 mandat. De tre sistnämna partierna har alltså egen majoritet, om mätningen varit valresultat.

Så länge Annie Lööf utestänger samtal med SD kan hon bara få inflytande genom att göra upp med Vänsterpartiet.

Det är ett viktigt besked till väljarkåren. En röst på C är inte bara en röst på Stefan Löfven utan också på Vänsterpartiet.