I dagens publicering av SCB:s partisympatiundersökning är den stora nyheten att Socialdemokraterna rasar med över 4 procentenheter. Men vart går dessa väljare? Det är höljt i dunkel.

KOMMENTAR. Glöm inte att SCB dras med en viss eftersläpning, eftersom de började sin mätning 2 november. Men tydligt är att Socialdemokraterna tappar. Stort. De ligger dock, som alltid i SCB, högre än i andra opinionsmätningar.

Störst andel går till ”vet ej”

Den spännande figuren i det SCB publicerat idag är vart S-väljarna gått. Som framgår ovan har den största gruppen uppgivit ”vet ej”. Det är inte svårt att spekulera i att det är väljare som tänker rösta på Sverigedemokraterna, men inte vill säga det till en okänd person från SCB.

Men trots detta kan vi konstatera att regeringssidan (S, MP, C, L, V) backar. Från 55,3 i majmätningen till 53,5 procent i november- alltså en minskning med 1,8 procentenheter. Dessutom skulle L inte få några mandat eftersom de ligger långt under spärren. Tar man bort L har regeringssidan 50,5 procent.

Oppositionen närmar sig

De tre oppositionspartierna går framåt, från 43,6 i maj till 45,1 procent i november – en ökning med 1,5 procentenheter.

Som vanligt ligger Sverigedemokraterna lågt i SCB. I november får partiet 17,6 procent, alltså något över valresultatet 2018.

Men frågan är hur stor andel av de nästan 18 procent som inte alls velat medverka och hur stor andel av dem som svarat ”vet ej”, som hade röstat SD om det varit val denna höst.

TABELL

SCB november 2020 (jämfört med maj):

Socialdemokraterna: 29,4 procent (-4,3)
Moderaterna: 22,1 procent (+2,0)
Sverigedemokraterna: 17,6 procent (+0,5)
Vänsterpartiet: 9,3 procent (+1,1)
Centerpartiet: 7,6 procent (+1,6)
Kristdemokraterna: 5,4 procent (-1,0)
Miljöpartiet: 4,2 procent (+0,1)
Liberalerna: 3,0 procent (-0,3)
Övriga partier: 1,5 procent (+0,4)