I ännu ett fall har en migrant begått grov våldtäkt mot barn där domstolen ändå låter bli att besluta om utvisning. Att Sverige blivit fristad för våldtäktsmän väcker stark kritik.

Svea hovrätten har strax före jul beslutat att den afghanske man som döms för att ha våldtagit en 13-årig flicka ska få stanna i Sverige. Samnytt summerar:

”Ensamkommande” Manzulla Surkhabi från Afghanistan dömdes av Falu tingsrätt för att ha våldtagit en svensk tonårsflicka vid en grillplats. Tingsrätten valde att inte rubricera brottet som ”grovt” och afghanen slapp utvisning. Hovrätten har nu meddelat sin dom och rubricerar brottet som ”grov våldtäkt mot barn”, men väljer ändå att inte utvisa. Flickan går på kontroller för hepatit B som hon kan ha smittats med vid våldtäkten.

Väcker kritik

Hovrättsdomen är ännu ett tecken på att den svenska rättsstaten inte längre skyddar svenska medborgare från våld, utan ömmar mer om våldsverkare från utlandet.

En som reagerat är riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD).

– Mannen bedöms utgöra en ”allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet” men pga att han kanske kan utsättas för straff eller förföljelse i hemlandet väljer Hovrätten att avstå från att utvisa. Sverige ska inte vara en fristad för utländska våldtäktsmän – de ska skickas hem, skriver hon i en kommentar på tisdagen.