Statsministern meddelade 18 december med barsk min att svenska folket inte borde julhandla i trängsel av hänsyn till vårdpersonalens tuffa arbete med coronasjuka. Men han sågs själv i handeln både 20 och 23 december.

Statsministern sågs i julhandeln två dagar efter han uppmanat alla att undvika julträngseln i handeln. Nu avslöjas att han även den 23 december brutit mot sina egna uppmaningar.

Under coronapandemin har han gång på gång betonat vars och ens personliga ansvar för att hejda smittspridningen.

Den 29 oktober infördes skärpta lokala råd i Stockholm, med rekommendationen att medborgarna ska ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum”.

”Trängsel får inte förekomma”, skrev regeringen på sin hemsida.

– Jag hoppas och jag tror att alla i Sverige förstår allvaret, har Stefan Löfven sagt vid flera tillfällen.

Ute i julhandeln – trots allvaret

Trots allvaret i uppmaningarna till andra har Löfven ändå valt att själv besöka Gallerian i centrala Stockholm vid minst två tillfällen före jul.

– Jag har sett Löfven här två gånger i december, konstaterar en anställd i Gallerian, en av flera som berättar för Expressen om Löfvens olika besök.

Den 20 december, två dagar efter presskonferensen, sågs statsministern när han gick genom Gallerian, tillsammans med sina livvakter. Enligt samstämmiga vittnesuppgifter till Expressen gick Löfven in i butiken Stjärnurmakarna och tittade på klockor. 

– Vi blev överraskade och sprang ut och kollade och såg att det var han. Men han hade inget munskydd, säger en annan person i Gallerian.

– Det var många som samlades runt honom och ville prata, säger en annan person som varit på plats i Gallerian.

Inte där för att köpa julklappar

Pressekreterare Mikael Lindström svarar under tisdagen att Stefan Löfven inte var i Gallerian för att köpa julklappar. Lindström säger till Expressen att Stefan Löfven ”har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel”.

– Jag kan inte gå in på ytterligare detaljer, säger han.

Senare på tisdagen uppgav statsministerns pressekreterare att Löfven: ”lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru.”

Pressekreteraren förtydligar dock att svaret avser alla ärenden då Löfven rört sig i julhandeln, inte bara i Gallerian.

Statsministern var nämligen också ute i julhandeln på Kungsgatan i centrala Stockholm den 23 december, vilket P3 Nyheter rapporterar. 

Såväl statsvetare, opinionsbildare som folk på gatan tycker agerandet är märkligt och alla pekar på det faktum att makten säger en sak till folket men gör sedan själv tvärtom.