Krav på medlemsomröstning framförs inom Liberalerna om man ska lämna januariöverenskommelsen och stödet för Stefan Löfvens regering.

Det finns en växande oenighet inom Liberalerna om man ska hoppa av januariöverenskommelsen som låg till grund för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister efter förra valet.

Svagt väljarstöd

Partiet är i djup kris. Opinionsmätningarna visar att man ligger långt under fyra procent, och därmed skulle åka ur riksdagen i nästa val.

En förklaring till väljarflykten är att man i valrörelsen lovade att stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister i en borgerlig regering, men efter valet röstade nej till honom för att istället bana vägen för Stefan Löfven (S).

Oklarheten var L-partiet står är fortsatt stor. Är en röst på L en röst för S-regering eller för något annat? Även internt är oenigheten stor om vägvalet inför nästa val. Ska man fortsätta med januariöverenskommelsen och samarbetet med S, MP och C, eller bryta upp och söka sig till M och KD?

Låt medlemmarna rösta

Nu föreslår förre riksdagsledamoten Mattias Sundin att partiet ska ordna medlemsomröstning om vägvalet.

– Det finns uppenbarligen väldigt skilda åsikter i partiet, och det handlar om partiets vägval i svensk politik, säger Sundin till Ekot.

Om partistyrelsen inte genomför central medlemsomröstning uppmanar Sundin länsförbunden att ordna egna omröstningar.

– Länen kan ordna egna omröstningar, säger han.

Även om Sundin skulle rösta ja till fortsatt januariöverenskommelse, tror han att majoriteten är emot.