Kriminella ska inte kunna beordra polisen att flytta sig och polisen ska inte följa andras order. Om polisen inte kan hantera tillspetsade situationer blir jag orolig, skriver Emmie Mikaelsson, programledare i Riks.

Det kom nyligen fram en video som cirkulerade på nätet där en grovt kriminell i Örebro hotade och var öppet aggressiv mot polisen. Poliserna svarade på detta genom att backa och säga åt killen att ‘’ta det lugnt.’’ Det såg faktiskt ut som att poliserna var rädda.

Polisen ska inte backa från hotfulla situationer. 

Nu var videon givetvis inte mer än ett par minuter, och det är alltid svårt att bedöma situationer baserat på ett kort videoklipp. Men i videon ser man att den här kriminella personen försöker dominera situationen, vilket han lyckas med i min mening

Poliserna upprepade att han skulle ‘’ta det lugnt’’ och att de ‘’bara vill prata’’. Kriminellen skriker åt polisen och beordrar honom att byta plats, och polisen lyder hans order. Polisen ser helt ärligt rädda ut och viker sig helt för situationen. 

Förvänta inte moral från grovt kriminella

Den här kriminellen ska absolut inte bete sig på det här viset och man ska förstås inte ursäkta hans beteende. Samtidigt är vi naiva om vi har höga moraliska förväntningar på grovt kriminella personer. 

Det är polisens ansvar att skydda oss. Om de inte kan hantera en sådan här situation blir jag orolig. Nu är inte ett enstaka videoklipp representativt för hela svenska poliskåren. Men många poliser uppger att de inte har tillräckligt med verktyg och befogenheter för att kunna hantera vissa situationer. 

Polisens auktoritet

Om kriminella inte respekterar polisen så underminerar det deras auktoritet. Självklart ska inte polisen missbruka sin makt. Men det är skillnad på det och att aggressiva individer i princip kör över polisen. 

Vi löser inte detta problem med standardstrategin, att slänga mer pengar på problemet. Poliserna måste få mer befogenheter för att kunna utföra sitt arbete. 

Emmie Mikaelsson
Programledare i Riks

*

Följ YouTube-kanalen Riks