Ett av det flertal vapen som kunnat stjälas från Stefan Löfvens regeringskansli hittades vid husrannsakan hos yngling som sedan grips och åtalas för att ha försökt mörda en ung man i pågående gängkrig.

Ynglingen vill inte säga av vem han fått vapnet av. På frågan vad han skulle ha pistolen till blir svaret, ”Man vet aldrig”.

Under utredningen undersöktes vapnet, och dess serienummer kontrollerades. Polisen i Sundsvall kontaktade därför utredaren i Stockholm, som handlägger vapenstölden på Regeringskansliet, som bekräftade att vapnet kommer därifrån.

Släpps, men grips igen för mordförsök

Några månader efter husrannsakan där vapnet hittades är ynglingen gripen igen. Nu för försök till mord. Enligt åklagarens åtal har han i våras försökt mörda en unga man i ett pågående gängbråk.

Han har i Sverige åtagit sig att döda målsäganden och har i Järfälla med uppsåt att utföra brottet tagit emot och förvarat en pistol jämte ammunition. Han begav sig 18 maj 2020 till Viksjöleden i Järfälla i syfte att skjuta målsäganden. ”Faran för att brottet skulle ha fullbordats har inte varit ringa”, står det i stämningsansökan enligt Dagens Juridik.

Avlossar flera skott för att mörda

Mordplanerna avslöjades genom den dekrypterade mobilappen Encrochat, där flera personer med kopplingar till ett gäng talade om pojken.

”Ja bror, din vän har format en riktig soldat som ser ut som en jättesnäll liten unge, haha”, skrev de bland annat.

De diskuterar om pojken kommer kunna genomföra det planerade mordet.
”Såklart kan komma va soldat. Plus han vill ju visa framfötterna så finns inget utrymme för felsteg.”

Gänget diskuterar varför mordförsöket misslyckades

Den 19 maj sker mordförsöket. Pojken avlossar då flera skott mot en ung man, som överlever. Bara minuter senare diskuterar två medåtalade vad som hänt i chatten. En av dem har direkt efter skjutningen haft kontakt med ynglingen.

”Hoppas fan inte han misslyckats”, skriver en gängmedlemmen. ”Det är sånt man får räkna med vid budgetjobb bror haha”, svarar en annan.

De diskuterar hur mordförsöket har gått till, att offret suttit på en bänk när skotten avlossades, men att ynglingen tappat pistolen av rekylen vid skottlossningen. ”De här va skämmigt, han misslyckas, han tappar gunnen”

Efter flera månaders utredningsarbete grips ynglingen, samt tre män 27, 27 och 33 år gamla, misstänkta för bland annat anstiftan till försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott.
De åtalades för en vecka sedan.

Kopplingen mellan gänget och stölden av vapnet på regeringskansliet är inte klarlagt.