Polisen har mängder med bevis knutna till gärningsmän, men de går fria eftersom polisen tvingas prioritera och inte hinner utreda alla bevisade brott.

Ett aktuellt exempel på att svensk poliskår är kraftigt underdimensionerad, långt mindre än genomsnittet i EU, är att polisen inte hinner utreda och lagföra grova brott, trots att det redan finns mängder med bevisning klarlagd.

Polisen har sedan i våras kunnat infiltrera EncroChat-krypterade mobiltelefoner som ofta utnyttjades av ledande personer i kriminella organisationer som ägnar sig åt storskalig narkotikahandel, våldsbrottslighet och penningtvätt.

Genombrottet som gjordes av fransk polis har resulterat i att omkring 180 kriminella nu sitter frihetsberövade, misstänkta för bland annat mord och grova narkotikabrott. De krypterade chattarna har givit polisen tydliga bevis.

Men det finns bevis som gör att ytterligare över 100 kriminella skulle kunna låsas in. De går fortfarande fria eftersom polisen saknar resurser, liksom åklagarmyndigheten och Kriminalvården.

Enligt polisen har man tvingats prioritera de grövsta brotten, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.