Inom borgerligheten finns ännu hopp om att L ska hitta tillbaka till M och KD, och att trion ska kunna utgöra ett borgerligt regeringsalternativ – detta istället för ett konservativt regeringsalternativ med M, KD och SD. Nu visar SCB att det är mer önsketänk än realism.

Dagens SCB spikar ännu tydligare igen kistan för ett borgerligt alternativ. Även om Liberalerna skulle byta sida och gå tillbaka till sina svikna borgerliga bröder och systrar i M och KD, skulle de tre partierna bara få 30,5 procent av väljarna enligt SCB. Därtill hamnar L på bara 3 procent och därmed statistiskt säkert under fyraprocentsspärren. Det betyder att den ”borgerliga trion” bara får mandat för 27,5 procent av väljarna.

Trots detta hoppas flera ledarsidor på en sådan trio. Kristianstadsbladet skriver: ”Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna måste våga tro att ett väl inslaget borgerligt Sverigepaket kan locka många väljare, tillräckligt många för att göra anspråk på regeringsmakten.” 

I Boshuslänningen skriver L-styrelsen i Uddevalla: ”Liberalernas linje måste vara solklar när valet 2022 närmar sig. En röst på Liberalerna ska vara en röst på ett borgerligt regeringsalternativ för kommande mandatperiod.”

M och KD avgör

Nu är det inte L som avgör hur alternativet till en rödgrön regering kommer att se ut inför valet 2022. Det är Moderaterna och i viss mån Kristdemokraterna som avgör om de vill backa tillbaka till allianssamarbetet, som för många väljare var ett fatalt misslyckande på de samhällsområden som nu tillhör de allra tyngsta: växande kriminalitet och misslyckad invandringspolitik.

Eller om dessa båda partier hellre vill spegla en ny tidsanda av mer konservativa budskap och politiska reformer. En agenda som ligger i linje med det Sverigedemokraterna länge arbetat för.

Om de gör det, är utgångsläget att beröva rödgröna majoriteten i riksdagen god. SCB-mätningarna ger alltid S mer och SD mindre än de får i andra opinionsmätningar. Ändå står det nu 50,5 – 45,5 procent om utmanarblocket innehåller SD. Tre procentenheter mer till en konservativ konstellation, så har den egen majoritet.

Väljer M och KD att istället köra gemensamt med L om en gammal allianspolitik är risken stor att vi hamnar där vi var efter valet 2018. Sverigedemokraterna har då ingen anledning att kompromissa, om en trepartiallians gjort allt för att markera mot SD under valrörelsen. Men – utan SD:s passiva stöd har M-KD-L ingen chans att bilda regering.

Därmed skulle förmodligen L åter hoppa över till socialisternas sida, om de alls kommer in i riksdagen 2022.

Låt oss slippa mer korridormygel och väljarsvek. Partierna borde visa väljarna respekt och inte tro att de är dumma i huvudet. Väljarna är värda ett realistiskt regeringsalternativ. Och SCB visar att det bara finns en konstellation som kan utmana socialdemokratiskt styre – en konservativ trio med M, KD och SD.