Miljonbelopp i bidrag, ersättningar, studiemedel och föräldrapenning finansierade terrorister som lämnat Sverige för att kriga för Islamska staten i Syrien. De lyckats också ansöka om mer bidrag från i krigets Syrien och fått det beviljat av svenska myndigheter.  

Det är GT som i granskning identifierat 45 personer som fått hjälp med försörjningen av svenska välfärdsstaten medan de rest till Syrien för att kriga för terrorsekten Islamiska staten, IS. 24 av dessa har fått pengar utbetalda direkt till sig, övriga ingår i samma familjegemenskap. 

Förutom Försäkringskassan har även CSN, Arbetsförmedlingen, A-kassor och hemmakommunernas socialtjänster fortsatt betala ut pengar efter att IS-sympatisörerna lämnat landet. 

Ibland har myndigheter lyckats slå larm tidigt och stoppat större utbetalningar. I andra fall har bidrag och ersättningar fortsatt betalas ut i flera år, skriver GT. 

– Det är rent upprörande att det har gått till på det sättet, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan till tidningen.

IS-terroristen Michael Skråmo i sociala medier.

Sedan tidigare har GT kunnat avslöja att den ökände IS-terroristen och propagandisten Michael Skråmo och hans familj fick stora belopp utbetalade under första tiden i Syrien, pengar som de hade möjlighet att använda i sitt nya liv inom terrorverksamheten som gick ut på att förtrycka, halshugga och bränna till döds alla som inte följde ”kalifatets” islamistiska regler.

Och utsikterna att få tillbaka några pengar anses små från dessa IS-familjer.

– Tyvärr är det så att möjligheten att få tillbaka det som en person tagit med sig retroaktivt är ganska liten, sa Johan Talvik, då enhetschef vid Försäkringskassans kontrollverksamhet i Västra Götaland och Halland.

Nyligen gick Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg ut på DN Debatt och föreslog att myndigheten skulle få utvidgade möjligheter till kontroll. Han ville att Försäkringskassan själv skulle få utreda brott riktade mot socialförsäkringssystemen. Detta eftersom ”bidragsbrottslighet och missbruk av välfärdssystemen blivit så omfattande att det nu får anses vara systemhotande”.