En av de stora vinnarna i opinionsmätning i Göteborg utförd av i Sifo är Sverigedemokraterna. En ökning på 50 procent, dock från en ganska låg nivå.

KOMMENTAR. Lokalpolitiken i Göteborg är landets mest röriga och kaosartade. En viktig orsak är att man höll folkomröstning om biltullar, men sedan gjorde tvärt emot hur göteborgarna röstat – folket sa nej, politikerna gick ändå på ja-linjen. Till detta flagranta antidemokratiska agerande kan läggas ”västlänken”, ett infrastrukturpaket som mött stort motstånd, blivit försenat och dyrare.

Det innebar att ett nytt parti, som delvis kan ses som utbrytning ur Moderaterna, bildades: Demokraterna. Det fick hela 17 procent i valet till Göteborgs kommunfullmäktige 2018. Partiet tog många väljare från M och har också bromsat SD:s tillväxt.

Halvtid

Men efter att drygt halva mandatperioden gått, framkommer i mätning från Sifo att Sverigedemokraterna tillhör de som ökat mest sedan valet. Från 8,3 procent 2018 till nu i november 12 procent, rapporterar Göteborgs-Posten (betalvägg).

Samtiden har frågat kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) vad ökningen kan bero på.

– Vårt gemensamma arbete i stadshuset, i fullmäktige och inte minst i de nämnder vi sitter i, ger nu utdelning. Vi bygger förtroende långsiktigt, säger han.

Samtidigt står Demokraterna stilla i opinionen och allianspartierna tappar stöd, trots ett redan svagt utgångsläge.

Alliansen kan dock leda kommunen, eftersom också Socialdemokraterna är riktigt svaga i Göteborg. Istället är det Vänsterpartiet som går fram och tar väljare från MP och S.

TABELL

Göteborgs kommunfullmäktige, Sifo (jmf m valresultat 2018)

Moderaterna: 18 procent (+3,5)
Liberalerna: 4 procent (-3,3)
Centerpartiet: 4 procent (-0)
Kristdemokraterna: 2 procent (-1,3)

Socialdemokraterna: 20 procent (-0,5)
Vänsterpartiet: 17 procent (+4,5)
Miljöpartiet: 6 procent (-1)

Sverigedemokraterna: 12 procent (+3,7)

Demokraterna: 16 procent (-1)