Att LO:s två tyngsta förbund, med hälften av alla LO-medlemmar, nu sluter upp bakom förnyad arbetsrätt i det avtal som parterna PTK och Svenskt Näringsliv förhandlat fram knyter Centerpartiet närmare Socialdemokraterna.

I januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L har den kanske tuffaste punkten av de 73 varit Centerpartiets krav om lättnader i arbetsrätten. Få hade blivit överraskade om denna punkt hade sprängt JÖKen och fällt regeringen.

Socialdemokraterna vill inte underlätta för småföretagandet, medan Centerpartiet ofta pratat om det, men sällan fått något gjort. I 73-punktsprogrammet ville C visa att man menar allvar, genom att tvinga S att genomföra borgerlig politik.

LO har som väntat motsatt sig alla anpassningar till en nutida arbetsmarknad och därmed pressat S att inte ge med sig. Men genom att 73-punktsprogrammet hotade med lagstiftning om inte parterna kom överens, var spelet förlorat för LO:s vänsterradikala linje.

Nu är vänsterblocket etablerat inför 2022

Nu har Centerpartiet lyckats pressa fram några lättnader som även arbetsgivarna är nöjda med. Socialdemokraterna har visat Centerpartiet att man offrar vad som helst för att samarbetet mellan partierna ska fungera.

Därför är det lätt att hålla med Widar Andersson i Folkbladet (S) när han framför sig ser ett långvarigt samarbete, också i valrörelsen 2022 mellan S och C: ”Som landet ligger så behöver vi kunna samarbeta även i svåra frågor med Centerpartiet om vi inte ska ge upp alla tankar på att kunna regera.” 

I regeringsfrågan har rödgröna sidan laguppställningen klar: C och V är stödpartier åt S och MP. Kvar återstår bara att Annie Lööf deklarerar att hennes statsminister efter valet 2022 är Stefan Löfven.

På andra sidan är laguppställningen inte klar

Hur det ser ut på andra sidan är ännu höljt i dunkel. I storstäder som Stockholm och Göteborg klamrar sig Moderaterna fast vid samarbete med C och även med MP. Här gäller Fredrik Reinfeldts linje oförändrad.

I Skåne och på andra håll har Moderaterna insett att om man någonsin ska kunna komma tillbaka till regeringsställning och påverka Sveriges utveckling, måste man samarbeta med Sverigedemokraterna.

Moderaternas idéprogram tar flera, men små, steg i konservativ riktning. På riksnivå finns kontakter mellan partiledningarna i oppositionen. Det förekommer också samverkan mellan M, SD och KD i det dagliga arbetet i riksdagens utskott. Men några substantiella överenskommelser eller processer ser inte ut att vara på gång. Inte än.