Misstänkta kopplingar till islamistisk extremism får franska myndigheterna att inspektioner dussintals av moskéer och bönesalar.

Det var inrikesminister Gérald Darmanin som meddelade om att polisen genomför razziorna och sade att vissa moskéer kommer att stängts i de fall de uppmuntrar ”separatism”, har brittiska vänstertidningen Guardian rapporterat.

Razziorna är ett svar på flera blodiga terrorattacker som islamister utfört i höst, bland annat halshuggning av läraren Samuel Paty i Paris.

Massiv åtgärd mot islamism

Särskilda kontroller och övervakning utförs av 76 moskéer och bönesalar, varav 16 i Parisregionen.

Inrikesministern har beordrat ”omedelbara åtgärder” mot 18 av dem, sedan razziorna börjat genomföras i torsdags. I en tweet kallade han det en ”massiv och aldrig tidigare skådad åtgärd för att bekämpa separatism”.

Razziorna ska dokumentera material så att myndigheterna kan undersöka hur moskéerna finansieras. Man kommer också att undersöka om deras imamer har samröre med extremister, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Extremism inget utbrett fenomen

De 76 adresser som ska besökas utgör dock bara en bråkdel av de cirka 2.600 muslimska platser för tillbedjan i Frankrike. Inrikesministern påpekade att detta faktum visar att ”vi är långt ifrån en situation med utbredd radikalisering” bland muslimer i Frankrike, rapporterar BBC.

”Nästan alla muslimer i Frankrike respekterar republikens lagar och skadas av denna [radikalisering],” sade han.

Domstol har beordrat stängning av moské

En domstol har beordrat stängning i sex månader av den stora moskén i Parisstadsdelen Pantin, efter att den publicerat en video som fördömde den halshuggne läraren Paty. Moskén ligger i ett låginkomstområde i huvudstadens nordöstra utkanter.

Statlig sekularism – eller laïcité – är central för Frankrikes nationella identitet. Laïcité är ett dekret som innebär att det offentliga rummet – vare sig det är klassrum, arbetsplatser eller offentliga lokaler – ska vara fria från religion.