Dagen före julafton stängde Google ner SwebbTV på Youtube utan någon förklaring. Flera har protesterat mot denna censur som är en uppenbar inskränkning av yttrandefriheten. Nedstängningen kommer att bli riksdagsfråga.

Själva menar SwebbTV att deras kritik mot regeringen kan vara en orsak. Skillnaden mellan Sverige och diktaturer skulle alltså inte vara så stor när det kommer till yttrandefrihet. I DN dementerar justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen ligger bakom nedstängningen.

Swebbtv har haft 65.000 prenumeranter och 1,5 miljon visningar i månaden.

”Agerandet från Google är ett självskadebeteende som förstör Googles varumärke och som kommer få företag och privatpersoner att avstå från deras molntjänster och från användandet av Gmail”, skriver Mikael Willgert, grundare till Swebbtv.

I en livesändning samtalar EU-parlamentarikern Jessica Stegrud om yttrandefriheten med Mikael Willgert och Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD i riksdagen.

I Riks uppmanar Rebecka Fallenkvist alla att stödja det upprop som alternativmedia startat till stöd för Swebbtv och yttrandefriheten i Sverige.

Upprop

Flera alternativmedier har gått ut med gemensamt uttalande i protest mot nedstängningen och den ökande censuren i Sverige.

1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.

2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.

3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Uppropet är undertecknat av Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24, Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idag, Widar Nord, chefredaktör för Fria Tider, Mats Dagerlind, chefredaktör för Samhällsnytt, Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider.