Regeringen vill ännu en gång driva igenom lättnader för de afghanska män som omfattas av den så kallade gymnasielagen. Riksdagen måste nu stoppa detta svek, skriver Jimmie Åkesson, Jonas Andersson och Jennie Åfeldt (SD) i debattartikel. 

Villkoren i gymnasielagen har flera gånger ändrats för att göra det enklare för de män som inte har några asylskäl. Nu läggs ytterligare sådana förslag att göra ett nej till ett ja.

– Regeringen har gjort allt för att underminera syftet med denna tillfälliga lag. Man har infört specialparagrafer, skapat undantag och även kryphål för att tusentals unga män utan asylskäl skulle få stanna i Sverige. Senast förra året fick tiotusentals migranter undantag från försörjningskraven. Regeringens återkommande utfästelser om ett mottagande på EU:s miniminivå klingar mer och mer falskt, skriver de tre i Expressen.

Vill smyga igenom nya lättnader

Nu försöker regeringen smyga in ytterligare ändringar för att fler skall få stanna. Regeln om varaktig anställning i två år ska nu halveras för att få permanent uppehållstillstånd. Ett tillstånd som i praktiken aldrig kan återkallas, och möjliggör för ett snabbt svenskt medborgarskap.

Tillbaka till 2015

Det är avslöjande att regeringen försöker skynda igenom ändringar under brinnande pandemi genom att remissinstanser och övriga partier bara får tre dagar på sig att svara på förslaget som beskrivs som ”detta haveri”. Det innebär en återgång till det katastrofala läget 2015.

 – Vi bjuder in alla partier som bryr sig om Sveriges framtid att samlas bakom vårt förslag och stoppa det som är på väg att ske, skriver Jimmie Åkesson med partivänner.