Två män har vid olika tidpunkter oprovocerat blivit knivhuggna i ryggen när de klivit av buss från Sala den senaste veckan. En man är nu anhållen i Uppsala misstänkt för överfallen.

På tisdag kväll överfölls en man i 20-årsåldern, till synes helt oprovocerat, och fick två knivhugg i ryggen av en för honom okänd gärningsman. Överfallet skedde i Uppsala i samband med att båda männen gick av bussen från Sala.

20-åringen blev helt oprovocerad och förmodligen slumpmässigt utvald när han fick knivhugg i ryggen.

– Att bli knivhuggen på det här sättet i ryggen, det är förenat med livsfara. Det är ett av de värre brotten vi har haft på senare tid, säger Uppsalapolisens presstalesperson till Svenska Dagbladet.

20-åringen fördes till sjukhus med ambulans och enligt polisen har det gått förhållandevis bra och skadorna ska inte vara livshotande.

Efter intensivt arbete kunde polisen under onsdagseftermiddagen gripa och senare anhålla en ung man som misstänks ligga bakom överfallet. Mannen misstänks i nuläget för mordförsök efter händelsen i Uppsala, men polisen undersöker även ett annat mordförsök.

Polisen misstänker att gärningsmannen gick på bussen i Sala, där en man i 45-års åldern överfölls av en okänd gärningsman på ett liknande sätt med kniv förra veckan.

– Det finns likheter i de här två brotten, de är relativt nära i tid, och en annan gemensam nämnare är Salabussen. Så man tittar på om han kan ha utfört även det i Sala, säger polisen.