Det är 13 delstater som kommer att avgöra presidentvalet i USA. Här får du ett protokoll att skriva ut. Ger överblick när valresultat börjar komma och som här kan jämföras med opinionsmätningar och tidigare valresultat.

KOMMENTAR. Själv kommer jag att gå och lägga mig tidigt ikväll, tisdag, för att gå upp kl 04. Då kanske resultaten börjar rulla in, iallafall om det blir ett tydligt utfall åt ett eller annat håll.

Varsågod, protokoll för valresultat

Sedan bär det för min del av till TV4 Nyhetsmorgon kl 7.45. Inför medverkan där har jag gjort ett litet protokoll som fångar helt avgörande fakta kring de resultat som pekar ut segraren i det amerikanska presidentvalet.

Du kan skriva ut denna pdf och själv fylla i resultaten när de kommer.

Protokollet visar hur fel opinionsmätningarna hade 2016. Hillary Clinton ledde enligt mätningarna i sex delstater, med upp till +11 procent, men där det slutade med att väljarna valde Donald Trump.

Nu leder Joe Biden i fem av dessa jämna delstater, men ofta med mindre marginal än Clinton hade. Betyder det att mätinstituten lärt sig fånga upp alla väljare som inte anger att de tänker rösta på Trump? Återstår att se.

Trump kan tappa några delstater och ändå vinna

I förra valet vann Donald Trump 306 elektorsröster. Han kan förlora 36 röster och ändå få den nödvändiga majoriteten på 270 röster. Trump kan alltså förlora Floridas 29 röster och Iowas 6 röster och ändå vinna. Han kan förlora Pennsylvania och Wisconsin om han vinner Florida.

Men bäst för alla vore om Trump – eller Biden – vann en tydlig seger med hundratusentals rösters marginal i flertalet delstater. Då kan misstankar om valfusk och oegentligheter läggas åt sidan.