Vid översvämning tidigare i höst spolades Trafikverkets väg bort, men under den stod en över 100 år gammal stenbro pall. Nu har verket beslutat att den vackra kulturskatten ska bli kvar.

Alla blev överraskade att under bråten till en väg som förstörts av vattenmassor finna en stenbro med vackert stenvalv. Det skedde utanför Robertsfors i Västerbotten och rapporterades av SVT: Den gamla stenbron spolades fram vid ovädret

Lokalbefolkningen är förtjust i bron som är mycket välbyggd. Och stabil. Den stod kvar över vattendraget när den moderna vägen spolades bort.

Trafikverket har nu beslutat att stenbron ska stå kvar, rapporterar SVT i Klart att gamla stenbron blir kvar: ”Räddar en kulturskatt”.

– Vi blev lite tagna på sängen eftersom vi inte kände till den här bron. Vi har undersökt den och sett att det här är en av få väl bevarade stenvalvsbroar och därför har vi tagit beslutet att låta den vara kvar, säger Nina Karlsson som är sektionschef och jobbar med kulturmiljöfrågor vid Trafikverket i Umeå.

Glädjen är stor över att myndigheten visat sunt förnuft.

– Det var som sjutton! Så härligt och helt underbart. Den här bron förtjänas att ses av många människor och jag är jätteglad att Trafikverket insett kulturvärdet i den här stenbron, säger en jublande glad Carl Åsemar som engagerat sig hårt för att bron ska få vara kvar.