Helgens snackis har varit att SVT:s humorprogram Svenska Nyheter avslutade säsongen med en satirisk sång där en rad opinionsbildare från vänster till höger sjöng ihop. En del har dock surnat till.

Att sjunga i SVT? Aldrig i livet. Jag har ingen som helst sångröst. Men när programidén förklarades gillade jag humorn och sammanhanget. Så jag hoppade på, även om det skulle kunna bli pinsamt.

Att driva med det hårda debattklimatet och polariseringen är verkligen något som behövs.

Och de flesta kommentarer har varit översvallande positiva.

Men en och annan – som liberaler i Sydsvenskan – har surnat till ordentligt och idag publiceras en lång kulturartikel om hur förfärligt det är att ge röster på ”högerkanten” utrymme i SVT.

Också vänsterröster har saknat förmåga att se humorn i sången ”Jag avskyr dig och allt du tror på”.

Och just det är min erfarenhet av att ha följt politik och samhällsdebatt i 40 år: det är de med totalitärt tänkande som saknar humor. Därmed är humor en metod att avslöja de totalitära – som är farliga, vilken idé de än är totalitära kring.

Med mer humor i politiken skulle vi kunna få en mer öppen och demokratisk samhällsdebatt. Höger, vänster, konservativ, radikal, religiös eller sekulär. Alla dessa perspektiv har sina synsätt som är värda att lyssna till och lära av, även om man inte håller med – så länge de inte är totalitära, för då är de inskränkta och giftiga.

Min minnesbild är att det fanns mer humor i politiken förr. Vi hade flera imitatörer, fler satiriker och även politiker i maktställning som kunde skämta. Eller ska vi säga ”fick skämta”. Humor kräver en miljö där det är tillåtet att ha självdistans, att inte i varje sekund ta sig själv på tusen procent allvar. Och jag tror humor kräver en viss grad av trygghet och tillit, en gemenskapskänsla, att vi hör ihop även om vi tycker olika.

Naturligtvis krävs mer, som respekt, för meningsmotståndare om det ska bli en fullödig samhällsdebatt. Men humor är avväpnande och kan vara en väg till att skapa respekt och öppenhet. Jag vill se humor som en medicin för att uppnå ett friskare och sundare samhällsklimat.