Det är värsta sortens hyckleri när Joe Biden tala om ”enighet” och ”hopp”, så här dagarna efter presidentvalet. Biden står på upploppsmakarnas och plundrarnas sida, och hans partikamrater har lovat att avveckla polisen. Risken för upptrappade motsättningar är stor.

Jag ska först villigt erkänna att jag fick fel om utfallet i presidentvalet. Istället för en storseger för Trump blev det en mycket jämn historia där Joe Biden till slut kommer att få flest elektorsröster.

Valfusk har förekommit och det är en juridisk fråga att lösa i domstolarna, så som också demokraten Al Gore krävde när han var på den förlorande sidan år 2000. Det är demokraterna som skapat den olustiga osäkerheten som råder, eftersom man vidgat möjligheterna för hur man kan rösta, och därmed öppnat systemet för större risker för fusk. Men fusket lär inte vara så omfattande att det ändrar valresultatet.

Men rätt ska vara rätt. De som gapar och skriker om att Donald Trump undergräver tilltron till demokratin genom att tala om fusk, är själva med och undergräver denna tilltro. Fusk ska alltid avslöjas och motarbetas. Att motsätta sig att misstankar om fusk utreds är verkligen ett hot mot den demokratiska andan.

Då skrek inte DN om demokratihot.

Och det är inte bara Trump som vägrar avgå när valresultatet inte går hans väg. Stefan Löfven vägrade avgå efter valet 2018, så riksdagen tvingades rösta bort honom.

Respekt genom handling

Tillträdande presidenten Joe Biden kan inte prata sig till respekt från de 71 miljoner amerikaner som röstat på Donald Trump. Han måste visa att han menar det genom handling.

Och Biden borde låta bli att följa Barack Obamas exempel, när denne som ny president snabbt och utan grund anklagade polisen för rasism därför att man ryckt ut på larm om inbrott. (I ett mycket uppmärksammat fall visade det sig att en afroamerikansk professor glömt sina nycklar och kröp in genom ett fönster till sitt eget hus och därför först greps innan omständigheterna kunde klargöras.)

Vill Biden bli respekterad över partigränserna borde han förklara att allt tal om att avveckla eller skära ner polisen (”Defund the police”) är fel åtgärd att vidta. Han borde också i sitt installationstal i januari förklara att inga upplopp och plundringar är acceptabla vilka motiv man än anser sig ha. Och att de som utför dessa kriminella handlingar ska straffas, undantagslöst.

Biden borde också förklara att ”deplatforming”, att hindra meningsmotståndare från att debattera kontroversiella ämnen, särskilt på universiteten, är en styggelse och ett hot mot det öppna och demokratiska samhället. Biden borde förklara att han tänker fortsätta det arbete Trump påbörjat för att säkerställa yttrandefriheten på universiteten.

Hålla ytterkantsvänstern kort

Bidens egen vicepresident Kamala Harris är den mest vänsterextreme senatorn i USA. Hon är mer vänster än socialisten Bernie Sanders, enligt röstningsprotokollet från senaten.

Om hon får möjlighet att driva denna ytterkantsvänster från Vita huset kommer USA att bli än mer polariserat och splittrat.

Orkar Joe Biden stå emot? Han blev partiets presidentkandidat just därför att han är en mittenman i sakpolitiskt hänseende. Men när det kommer till retorik är han ingen förebild. Det var Biden som startade den infekterade cirkusen kring nominerade domare till Högsta domstolen.

Biden gjorde karriär på att driva häxkampanj mot Robert Bork, som var Ronald Reagans förslag till ny domare 1987. Sedan dess har demokratiska partiet blivit allt smutsigare i sina försök att stoppa konservativa HD-domare, medan Senatens republikaner i högre grad röstat för vänsterliberala domare om de varit kompetenta. Här finns en viktig förklaring till den polarisering som skett i USA.

Nu kan människor ändra sig. Det finns en liten möjlighet att Joe Biden, nu när han inser att han inte är en politiker bland andra utan landets 46:e president, förstår allvaret och betydelsen av att lägga käbblet åt sidan.

Jag tror dock det är för bra för att vara sant. Bakom Biden finns ett blodtörstigt parti som vill krossa USA som vi känner det.

Snart vet vi om Biden vill läka splittringen eller hälla bensin på brasan.