Äldre behöver kunna kommunicera med personalen. På svenska. Äldreomsorgen är till för de äldre, inte för att ge jobb åt invandrare utan kunskaper i svenska. Det borde vara en självklarhet.

Men så är det inte i Sverige idag. De äldre är perfekta objekt för att förbättra statistiken för integrationen av nyanlända. Kasta in så många som möjligt i äldreomsorgen så blir statistiken över sysselsättningen bättre.

Långt efter 2015 fortsätter tillströmningen av lågutbildade migranter. Och vart ska de ta vägen? Var ska de jobba? Med de äldre, blir migrationsivrarnas svar. Och då kan man inte kräva att de ska kunna svenska.

M-nej till språktest

Göteborgsmoderaternas ledare, tillika kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson vill inte införa något som helst språktest i äldreomsorgen. Partiet menar att det skulle leda till byråkrati.

I Göteborgs-Posten förklarar Håkan Boström hur befängd Moderaternas hållning är: ”Inget hindrar att man sållar ut dem som ska göra språkprovet i intervjuförfarandet, som ändå sker vid en tänkt anställning. Poängen med ett språkkrav är just att det skickar en väldigt tydlig signal om att man ska kunna god svenska för att jobba i äldreomsorgen.”

Motståndet mot språktest och språkkrav i äldreomsorgen blir extra ansvarslöst med tanke på hur många äldre som dött i coronapandemin just på grund av icke fungerande kommunikation.

”De äldre befinner sig många gånger i en utsatt situation när de kommit till punkten att de är i behov av hjälp från kommunen. Det rör sig inte bara om en medicinsk utsatthet, där missförstånd kan leda till katastrofala följder för den enskilde. Coronakrisen har blixtbelyst detta”, skriver Boström.

I Göteborg har Sverigedemokraterna länge drivit språkkrav, men tidigare i höst röstade M tillsammans med V och MP emot SD-motion om språkkrav i äldreomsorgen. Däremot lade S ett eget förslag som innefattade språkkrav i flera kommunala verksamheter, vilket var ett tillägg som också SD gav sitt stöd.

– Jag kan inget annat än beklaga att det är allianspartierna ihop med V och MP som står för flatheten, skrev kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) på twitter efter beslutet.

Polariseringen ökad

Efter beslutet att avslå språktest i Göteborg har polariseringen ökat. Och Socialdemokraterna har fått känna på vänsterextremismens låga retorik. ”Sossarna i Göteborg fortsätter sin brunfärgade ökenvandring”, skrev högt uppsatt vänsterpartist i kommunhuset sedan S röstat för språktest.

Moderaterna bidrar till denna polarisering genom att ge vänsterextremisterna luft under vingarna. De tror sig med brunsmetning kunna stoppa en återgång till en restriktiv invandringspolitik (som gällde fram till 1980-talet) och en ansvarsfull äldreomsorg som ser till de äldres behov, inte till vad invandringsfanatikerna behöver: jobb för okvalificerade.

M sviker de äldre på värsta tänkbara sätt

Varje gång moderaterna i konkreta politiska beslut sviker sin egen nya profilering på riksplanet, där partiledningen förtvivlat försöker lägga om kursen bort från Fredrik Reinfelds ”öppna hjärtan” och ”tack för att ni valde Sverige”, undergrävs naturligtvis partiets trovärdighet.

I landets två största kommuner, Stockholm och Göteborg, agerar M-politiker fullständigt ansvarslöst.

De äldre offras på migrationspolitikens altare. De äldre blir utan en värdig äldreomsorg och får sämre service eftersom personalen inte begriper vad de säger. De äldre får sämre hygien eftersom personalen inte förstår att de ska tvätta händerna. Och dör i förtid därför att politiken sviker de äldre på värsta tänkbara sätt. Man ser äldre som objekt för lösa en huvudlös migrationspolitik.

Varje gång jag ser hur moderater och kristdemokrater sviker det man på riksplanet påstår att man vill, ökar mina tvivel på att det går att bilda en konservativ regering med dessa partier. De står inte för något – de vågar inte stå för något. Med svaga och veliga opportunister ska man inte bilda regering.