Det är förvånansvärt många journalister som inte förstår yttrandefriheten, utan försvarar islamisternas krav på att tysta västvärlden. Ytterst måste politikerna ta sitt ansvar, så som Emmanuel Macron nu gjort.

Jag är förvånad över att Frankrikes president Emmanuel Macron varit så vass, tydlig och därmed visat ledarskap för hela västvärlden.

Macron är ju en vänsterliberal som kom till makten då franska socialistpartiet kollapsat. Men efter islamister attackerat civila fransmän, med halshuggning av läraren Samuel Paty i Paris och halshuggning och knivmord i basilikan i Nice, har den franske presidenten visat politiskt ledarskap som ingen annan.

Trots att delar av den muslimska världen reagerar aggressivt emot försvaret av yttrandefrihet och känner sig ”kränkta” över att vi i väst ogillar vad deras ”bröder” gjort genom halshuggningar, har Macron stått pall. Antifranska protester förekommer i många muslimska länder som uppmanar konsumenter att bojkotta franska produkter.

Frankrikes president har inte bara försvarat yttrandefriheten utan också talat klartext mot islamismen. Han fördömer kraftfullt islamism.

Macron och hans regering har lovat att friheten att publicera karikatyrer kvarstår i enlighet med det skydd som yttrandefriheten garanterar. Ansträngningarna för att motstå radikala islamister att bryta ner de franska värderingarna kommer att fördubblas, försäkrar Macron.

Turkiets president Erdoğan anklagar ”Macron och de som delar samma mentalitet som han” för att sträva efter att föra en ”elak, provokativ och ful politik som sår frön till hat”. Men vem är det som sprider hat och våld? Det är islamister som halshugger slumpmässiga fransmän.

Svenska journalister går till de bloddrypande islamisternas försvar, som när Magda Gad anser att Mohammedteckningar är som att publicera hakors.

Hur korkad får man bli? Att anse att teckningar – teckningar! – är mer våldsamt än att hugga huvudet av lärare och kyrkobesökare, utgör en så stor tankevurpa att man baxnar.

Men Macron går inte i den fällan. Han har nu kommit fram till att vissa kulturer helt enkelt gör bäst i att inte bo ihop. Vi är många som länge haft den uppfattningen, men att Europas mäktigaste liberal nu säger det inger hopp om att fler etablissemangspolitiker nu ska förstå allvaret och vilket hot mot västvärldens värderingar som islamismen är.