Nu tyder allt på att Joe Biden blir USA:s 46:e president. Vägen för Donald Trump att vinna är mycket smal. Det hänger på att domstolstvister kan visa på organiserat valfusk.

KOMMENTAR. När den första delstat som Trump tappade, jämfört med valet 2016, blev Arizona trodde jag det också skulle bli den sista. Under morgonen ledde Trump i ”rostbältet” med upp till 8 procentenheter.

Men när poströsterna kommit in har övertaget i Michigan och Wisconsin försvunnit. Och Trump har inte råd att förlora båda. Tillsammans med Arizona står dessa tre delstater för 37 elektorsröster.

Trump fick 306 elektorsröster i valet 2016 och hade råd att tappa 36 röster, för att fortfarande få 270 och majoritet.

Han ser alltså ut att förlora en elektorsröst för mycket.

Då spelar det ingen roll om han vinner Pennsylvania.

Etablissemanget har fått tillbaka makten

Därmed ser de olika etablissemangen inom media, kultur, universitet och statliga byråkratier ut att åter ha erövrat också den sista kommandohöjden, den politiska makten.

Åter kan vanligt folk tryckas ner som ”en bedrövlig samling” (basket of deplorables) som Hillary Clinton myntade i förra presidentvalet. Efter Donald Trumps seger 2016 kunde man driva med uttrycket och kalla sig för stolthet medlem av den bedrövliga samlingen.

Nu är det inget skämt längre. Nu kommer politiker till makten som föraktar, hånar och hatar verklighetens folk, de som arbetar, sliter och betalar skatt. Allt medan man smörar för uppviglare, upprorsmakare och vandaler som bryter ner samhället genom att kräva rättigheter men aldrig uppfylla några skyldigheter. Andra ska betala – annars är de rasister!

Joe Biden kommer att försvaga polisen och stärka de kriminellas makt över vanligt hederligt folk. Mängder med demokrater har lovat att avveckla polisen (”defund the police”).

Ta del av mer analyser och resonemang i dagens poddspecial med ”Samtidigt” här. Det är under inspelningen vid lunchtid som det går upp för mig att Joe Biden har fått övertag. Under morgonen såg det ju så bra ut.