Minst två personer har dödats och 14 har förts till sjukhus i en pågående terrorattack i Österrike. En gärningsman är dödad, men minst en till är fortfarande på fri fot. Kansler Sebastian Kurz beskriver skjutningarna som en ”vedervärdig terrorattack”.

Minst två gärningsmän började skjuta folk nära en synagoga i Wien på måndag kväll. Inrikesminister Karl Nehammer säger att en tungt beväpnad angripare har dödats av polisen medan åtminstone en beväpnad gärningsman är fortfarande på fri fot.

”Det här är den svåraste dagen som Österrike har sett på många år,” sade han när han uppmanade medborgarna att stanna inomhus. Han sa också att barn inte skulle behöva gå i skolan på tisdag, rapporterar Deutsche Welle.

En terrorist skjuter på Wiens gator. Foto: Twitter.

Gärningsmännen har skjutit folk med gevär på sex olika platser i centrala Wien. Vittnen beskriver hur gärningsmännen sköt mot folk inne på barer och krogar med automatvapen, rapporterar Reuters.

En av de skjutna dog omedelbart medan det andra dödsoffret, en kvinna, dog senare på sjukhus av sina skador, sade Wiens borgmästare Michael Ludwig. 14 andra personer har förts till sjukhus med skottskador, sex i allvarligt tillstånd, rapporterar BBC.

Armén ska bevaka gator och torg

Österrikes kansler Sebastian Kurz säger att skjutningarna är en terrorattack och meddelade att armén ska bevaka och skydda platser i huvudstaden så att polisen kunde fokusera på anti-terroroperationer.

Myndigheterna uppmanade allmänheten att avstå från att lägga upp videor eller foton på internet eftersom det kan utgöra en fara både för polisen och civila.

Än är motiv och gärningsmän okända

Chefen för Österrikes judiska församling, Oskar Deutsch, skriver på Twitter att det inte är klart om stadens synagoga var målet för skotten, men att den och angränsande kontor var stängda.

Men en vakt vid synagogan är bland de skadade, rapporterar tidningen Kronen Zeitung.

Polisen varnar för att angriparna fortfarande är på fri fot. Jakten har vidgats till ett mycket större område.

Wienborna uppmanas att stanna hemma.