Dagens bästa nyhet är att expert tror på flera vaccin mot covid-19 snart kommer och kan göra slut på alla restriktioner. ”Livet kan börja återgå till det normala”.

Det är medicinska rådgivare till den brittiska regeringen som förväntar sig att flera coronavaccin kommer att kunna godkännas tidigt nästa år, rapporterar AFP.

Oxfordprofessorn John Bell tror att det positiva beskedet från Pfizer och Biontech på måndagen bara var början.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi gick in i det nya året med två eller tre vaccin som alla kan distribueras, sa han inför det brittiska parlamentet på tisdagen.

Bell beskriver sig som ”väldigt optimistisk” om att tillräckligt många vaccinationer genomförs under första kvartalet nästa år ”så att saker och ting under våren börjar se mycket mer normala ut än de gör nu.”

Brittiske sjukvårdsministern Matt Hancock hävdade i samband med detta positiva besked att brittisk sjukvård, NHS, är redo för utmaningen att leverera alla vacciner som blir godkända med hjälp av de väpnade styrkorna.

– Sjukvården är absolut redo att göra detta”, sade han till BBC och tillade att tjänstemän hade fått i uppdrag att förbereda sig för att börja administrera vaccinet från början av december.

Finns svensk beredskap för vaccin?

Den fråga man då kan ställa sig är hur beredda svenska myndigheter är på att beställa, transportera och distribuera vaccin så att svenska folket snabbt och enkelt kan få ta del av medicinen?

Vi vet ju att regeringen inte klarade av att ha munskydd och annan skyddsutrustning i lager trots att Folkhälsomyndigheten slog larm fem år innan coronaviruset slog till. Om regeringen inte klarar att beställa munskydd på fem år, hur ska de då kunna vara med i fighten om de nya vaccin som hela världen kommer att vilja ha?

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram en nationell operativ plan för framtida vaccination mot covid-19. Den presenterades 31 augusti och i planen heter det att myndigheten ”förbereder för att ta ansvar för leveransen till en nationell punkt samt eventuell mellanlagring och distribution till en punkt per region. Därefter tar regionerna över ansvaret för att fördela doser och genomföra vaccination enligt [instruktion].”

Och regeringen beslutade att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå om att köpa covid-19-vaccin. Det låter ju bra. Men man gör det endast från svensk-brittiska AstraZeneca. Men de som verkar vara snabbast är läkemedelsjätten Pfizer. Vad betyder det för inköp och leveranser till Sverige?

Professor Ali Mirazimi på Karolinska institutet menar att både AstraZeneca ligger ungefär lika långt fram, och borde snart kunna visa hur deras studier gått.

Men om de inte blir klara lika fort som Pfizer? Marazimi uttrycker ju förvåning över hur snabba Pfizer är.

Regeringen borde tala klarspråk och gå ut med den information som finns. När kan svenskar få vaccin? Finns beredskap för andra leverantörer än AstraZenica?

Det får inte bli ett nytt haveri i beredskapen kring detta virus.