Trots att brottsligheten exploderar i landet, ville S-regeringen gå fram med lag som innebär att häktade gängkriminella släpps fria om polisen inte blir klar med åtal på kortare tid.

Ett lagförslag om att inför en maxgräns för hur länge en misstänkt kan sitta häktad har lagts fram av regeringen. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att gängkriminella ska få bättre chanser att fortsätta begå brott. Han vill inte att de ska få sitta häktade alltför länge. Det är viktigare att värna om misstänkta brottslingar än om dem som utsätts för brott.

Regeringen vill att ingen ska kunna vara häktade i mer än sex månader, före det att åtal väcks. Klarar inte polisen av att utreda brott på den tiden, ska den misstänkte mördaren, våldtäktsmannen, gängkriminelle släppas fri utan straff och kunna begå fler brott.

Efter hård kritik från flera håll om att tiden för att lösa och utreda brott skulle bli för kort så kom januaripartierna överens om att höja maxgränsen till nio månader. Men Lagrådet tyckte att förslaget var dåligt underbyggt – och avstyrkte.

Nu har den här delen av propositionen förlorat stöd i riksdagen.

– I grunden så behöver vi begränsa häktningstiderna i Sverige. [Men] tajmingen för att göra det här är fel just nu, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin till Ekot.

Regeringens förslag att unga som inte har fyllt 18 år maximalt kunna häktas i tre månader har däremot stöd i riksdagen.