Så stor andel av pensionspengarna går till dem som aldrig arbetat i Sverige, att de som faktiskt arbetat får lägre pension än dem som inte arbetat. Skamligt är bara förnamnet.

Trots regeringens nya pensionstillägget och skattesänkning kommer tre av fyra pensionärer att få en pension som är sämre än grundskyddet. Det visar beräkningar från Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

40 års yrkesarbete lönar sig inte för de som fyllt 65 eller är blivande 65-åringar.

Det är för lite pengar i pensionssystemet vilket betyder att som arbetat och slitit inte får mer i pension än om de som inte jobbat en enda dag i hela sitt liv, rapporterar Aftonbladet.

”Systemet har urholkats”

En pensionär som aldrig har arbetat under sitt liv och får full garantipension och fullt bostadstillägg kommer nästa år att ha 13.962 kronor att leva på efter skatt.

Det är mer än vad en 65-årig undersköterska med 25.000 kronor i slutlön kommer få i pension, enligt SPF:s beräkningar.

– Systemet blir mer och mer urholkat och det är klart att det undergräver dess legitimitet, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF.

Löfvens löfte inte mycket värt

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i sin regeringsförklaring i början på september bättre pensioner.

– De äldre som varit med och byggt Sverige har rätt till en god ålderdom och en bra pension. Nu kan jag berätta att pensionärers ekonomi fortsätter att förstärkas, sade statsministern vid riksdagens öppnande.

Det ska ske genom ett tillägg som inte beror på hur mycket man jobbat under sitt liv. Det lönar sig alltså inte att arbeta, så som S prioriterar.

Pengarna går till alla invandrade pensionärer

– Jag kan förstå att man vill införa tillägget. Det är väldigt många som har en mycket låg pension som behöver mer pengar. Men hela pensionssystemet behöver ses över. Det behövs mer pengar i systemet. Det är underfinansierat. Den diskussionen är på dagordningen nu, det är glädjande, säger Eva Eriksson.

Det Eriksson säger är i klartext att pensionerna urholkas därför att Sverige tar emot så många äldre migranter som får full garantipension, eftersom de inte arbetat i Sverige. Socialdemokraterna är mer måna om dessa och ger dem högre garantipension än den pension som undersköterskor får efter att ha arbetat ett hela yrkesliv.

Skamligt är bara förnamnet

Att prioritera migranter före svenskar som arbetat och betalt skatt i 30-40 år är nog den största sociala orättvisa vi har i Sverige idag.

Att vara utlandsfödd är mer värt för Socialdemokratin och deras stödpartier än 30-40 års arbete i Sverige.

Men det är ju fullständigt orimligt att utlandsfödda som inte betalt någon skatt under hela sitt liv gynnas på detta sätt.

Om regeringen anser att aldrig arbetande invandrare är värda pension på 13.962 kr/mån efter skatt, borde de höja pensionerna med flera tusenlappar för dem som faktiskt arbetat och bidragit till det svenska folkhushållet. Alternativt sänka garantipensionen med ett antal tusen kronor per månad för dem som aldrig arbetat och omfördelas till dem som har arbetat.

Allt annat är skamligt. Ja, ordet räcker inte. Det är vidrigt. Avskyvärt. Och så fullständigt korkat. Varför belöna dem som aldrig arbetat? Varför straffa dem som arbetat och bidragit till samhället? Varför?

Migrationspolitiken har gjort de gamla partierna galna. Man gynnar nyanlända som om de vore änglar värda vad som helst, medan svenskar som arbeta och stretar betraktas som skräp.

Men bara svenska folket kan ändra på detta, genom att noga tänka över vilka partier man vill ge makten.