Statsminister Stefan Löfven (S) hävdar att LO ska få påverka arbetsrätten även om LO vägrar ingå avtal med övriga parter på arbetsmarknaden. Detta får centerledaren Annie Lööf att gå i taket.

Det var i söndagskvällens Agenda som Löfven menade att LO skulle kunna få påverka LAS och annat även om man inte följer Saltsjöbadsandan och gör upp med motparterna om reglerna i kollektivavtal.

Löfven vill tillmötesgå LO genom att tillsätta ännu en ny utredning om arbetsrätten med samarbetspartierna, där också LO ska få uttala sig.

– När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, säger S-ledaren till SVT. Han menar också att C och L ska få vara med och utreda förslag som LO sedan får bedöma.

Lööf går i taket

Direkt efter Löfvens intervju reagerar centerledaren Annie Lööf. Hon dementerar att hennes parti gått med på ett sådant upplägg som skulle ”rädda” LO.

– Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Enligt Lööf finns det nu två vägar fram till det hon kallar ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden: Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som Svenskt Näringsliv  och PTK sagt ja till, och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall gäller den statliga utredningen om moderniserad arbetsrätt.

En ny spricka har uppstått mellan Januaripartierna.