Enligt opinionsmätningarna skulle demokraterna vinna fem nya mandat och därmed majoriteten i senaten. Så blir det inte. Republikanerna tappar ett mandat, så som det ser ut nu.

Senaten är oerhört mäktig, särskilt när det gäller att utse domare på federal nivå i USA. Här skulle vänsteraktivisterna i demokraterna kunnat pressa igenom radikala domare, om demokraterna vann senaten och Vita huset.

Presidentvalet är fortfarande inte avgjort.

Men i senaten kan man konstatera att republikanerna behåller majoriteten. De hade 53-47 före valet och mätningarna tydde på att demokraterna skulle vinna fem nya så att de fick en majoritet på 52-48.

Flera av de republikanska senatorer som opinionsmätningarna sa skulle förlora, har vunnit. Netto ser det nu ut att bli 52-48 för republikanerna.

Irakveteranen John James

Republikanerna har dessutom, preliminärt, vunnit ett nytt mandat från demokraterna genom John James i Michigan.

UPPDATERING: Med knapp marginal behöll demokratiske senatorn till slut sitt mandat i Michigan.

Han tog värvning i armén som 17-åring. Han tjänstgjorde i Irak som Ranger-officer på helikopter. Efter åtta år i försvarsmakten, där han tilldelades flera medaljer, återvände han till Detroit. Där blev han småföretagare i bilbranschen.

Förutom sin kandidatexamen från den amerikanska militärakademin i West Point har Jamas en magisterexamen i management och informationssystem från Penn State University och en Masters of Business Administration (MBA) från University of Michigan.

John James, hans fru, Liz, och hans 3 söner är bosatta i Farmington Hills, Michigan.