Gängkriminella utsätter i allt högre utsträckning helt utomstående för grovt och även dödligt våld. Det allt större antalet skottlossningar på gator och bomber vid bostadshus innebär stor risk för att slumpmässiga personer råkar illa ut.

Veckans Brott i SVT visar i ny genomgång att 12 utomstående har dött och att 19 skadats under de senaste sex åren.

– Jag är förvånad att inte fler oskyldiga blivit drabbade, säger Peter Svensson, ex-kriminell som arbetar med avhopparverksamhet på Fryshuset i programmet.

Det förs ingen officiell statistik över hur många utomstående som dödas eller skadas när de hamnar i gängkriminellas skottlinje. Men SVT:s genomgång visar att det har skett en dramatisk ökning de senaste fem åren. Mellan 2002 och 2015 dödades fyra utomstående personer, vilket kan jämföras med tolv mellan 2015 och 2020.

Karaktären på brotten har förändrats över åren. 

– Det var lite mer välplanerat på 90-talet, det är kaosartat nu. Man skjuter för att inte bli skjuten själv och man skjuter då på fel plats där utomstående finns, säger kommissarie Fredrik Gårdare.