Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll i eftermiddag ett digitalt hösttal. Han inledde med corona och uppmärksammade sedan de många terrordåd som skett av islamister.

REFERAT. Femårsdagen av Parisattacken mot uteserveringar och konsertlokal som krävde 130 människors liv uppmärksammades av Åkesson, liksom de halshuggningar som skett de senaste veckorna.

Makthavarna har inte tagit sitt ansvar.

– Ni som har stuckit huvudet i sanden, ni som har låtit dessa extremister känna sig starka har blod på händerna. Historiens dom kommer att bli hård, sa han.

– Varför inte bara stå upp och rakt ut säga att islamister inte har i Sverige att göra? Och när ni väl sagt det, börja då utvisa de som inte hör hemma här, fortsatte Åkesson.

Föreningslivet som bankomat

Han radade upp åtgärder som behöver vidtas för att förhindra extremismen att verka i Sverige.

– Statsbidrag som går till allsköns obskyra föreningar ska strypas. Det ska inte längre vara möjligt för islamister att använda föreningslivet i Sverige som en bankomat med det enda syftet att finansiera er terror. Det ska inte gå en enda krona av svenska skattemedel till människor som i varje som hatar vårt land och det vi står för, sa Åkesson.

Han försvarade de demokratiska fundament som byggt vårt land. Regeringen uppträder ”paralyserat” mot islamismen.

Rättsväsendet har blivit inhumant

Åkesson kritiserar också den svenska kriminalpolitiken som inte utgår från brottsoffrens kalla bistra verklighet. Det svenska rättsväsendet har kommit att bli inhumant. Skulden lägger han på vänsterliberaler som inte förstår att brottsoffer har en rätt till upprättelse och värdighet. Och en möjlighet att leva sitt liv utan att behöva vara rädd.

– Det är inte brottsoffret som ska vara rädd. Det är brottslingen som ska vara rädd. Att slå mot de utsatta och sköra löper som en röd tråd genom vänsterliberal politik.

Ett Sverigeblock

Sverigedemokraterna är nyckeln till att byta ut Stefan Löfven, menar Åkesson. Han konstaterar att det är omöjligt att få till ett maktskifte utan Sverigedemokraternas röster i riksdagen.

– Sveriges räddning består av robust och starkt konservativt block, ett Sverigeblock. Ett block med parlamentariska muskler att vända den katastrofala utvecklingen.