Det tillhör en rättsstat att de vidrigaste våldsverkare ska få juridisk hjälp under rättegång. Men advokater behöver inte propagera för ökat våld. Det är tillräckligt provocerande att ni tjänar pengar på våldet.

När kriminologer börjar nyktra till och slutat tjata om att hårdare straff inte skulle hjälpa, då känner sig uppenbarligen advokater tvingade att gå ut på de kriminellas sida och slåss för mildare straff. Ju lägre straff, desto oftare kommer våldsverkarna ut ur fängelse och kan begå nya brott. Då får advokaterna ännu mer arvoden inkassera genom nya rättegångar.

Advokater tillhör dem som tjänar på ökad brottslighet. Ju fler som mördas, våldtas, rånas och förnedras desto rikare blir de.

Det är provocerande nog. Att advokater går ut i offentliga debatten och i praktiken vill se att fler våldsbrott begås är en provokationsnivå för mycket.

Den senaste cynikern till advokat som går ut i Sveriges Radio och kör mantrat om att högre straff inte fungerar är Björn Hurtig.

Han tror inte att högre straff fungera avskräckande. Däremot tror han på påföljder som innebär att rånaren måste ”arbeta med sig själv”, som medling.

Det är ett hån mot de allt fler som utsätts för förnedringsrån i Sverige.

Man får liksom impulsen att önska att Björn Hurtig fick byta plats med annan som blir rånad, avklädd naken och pissad på. Då kanske han skulle tänka om.

Sverige är alldeles för undfallande mot våldsverkare. Här måste vi få en ny regering som höjer minimistraffen kraftigt.

Rättsstatens uppgift är inte att få kriminella att ”arbeta med sig själv”. Rättsstaten ska skydda hederliga svenska medborgare från att utsättas för brott. Det är därför vi betalar skatt. Staten ska skydda oss, inte klema bort kriminella.

Och det är ju som Göteborgspolisens chef Erik Nord skriver när han på Twitter kommenterar advokat Hurtig:

Vi måste någon gång få en regering som intar sunt förnuft. Att låsa in dem som tillgriper våld mot andra så länge som möjligt, är det mest effektiva sättet att återskapa lugn och trygghet för den hederliga befolkningen.

Advokater ska dessa kriminella ha, vi ska vara en rättsstat. Men de gör nog bäst i att hålla käften om hur politiken ska hantera kriminalpolitiken. De är så jäviga de kan bli. Det är bara pinsamt att man agerar så egoistiskt och girigt att man vill se fler bli offer för våld, så att man själv kan kvittera ut fler sköna arvoden från domstolarna.