Det har varit tyst från statsminister Stefan Löfven (S) om det bestialiska mordet på en lärare som undervisade i yttrandefrihet i Paris. Varför?

Fransmännen gick ut i tiotusental för att demonstrera för västerländska värderingar som yttrandefrihet och rätten att kritisera religioner. Presidenten uttalade sin avsky för islamistisk terror och flera franska ministrar deltog i demonstrationerna.

Yttrandefriheten är inte kränkande

I Sverige är den politiska klassen tyst. Om man inte ger sitt stöd till islamistiska terroristerna, som centerpartisten Mahmoud Addas, förtroendevald för Centerpartiet i Krokom. Han skrev på Facebook apropå händelsen i Frankrike: ”kränkning och förolämpning av religioner och övertygelser är inte yttrandefrihet, det är också ett smutsigt brott”.

Centerpartiets svar på kritiken var att Addas insett att hans text ”har tolkats som att han vill lagstifta mot att religion ifrågasätts”.

Men det allvarliga är ju att centerpolitiker anser yttrandefriheten är ”smutsigt” och att argument från meningsmotståndare av vissa automatiskt ses som att ”kränka”.

Att ha denna uppfattning, att de som tycker något annat ”kränker mig”, är vulgär och ingenting som hör hemma i västvärlden. Sådan känslighet präglar förtryckandet religiösa regimer och totalitära diktaturer.

I väst ska vi kunna bryta olika åsikter mot varandra, det är bara så demokrati kan upprätthållas. Det är så samhället kan komma fram till bästa lösningarna, göra framsteg.

Vägra låta lättkränkta tysta debatten

Att påstå sig vara kränkt har till syfte att tysta debatten. Precis som det bestialiska mordet på läraren i Paris avser att tysta skolornas undervisning om yttrandefrihet och rätten till religionskritik.

Att svenska partier talar tyst om detta är farligt. Det betyder att man faller till föga för terrorister och låter vår yttrandefrihet inskränkas i praktiken.

Ett skäl till denna feghet här redan råder en omfattande härskarteknik om att stämpla all kritik mot invandringspolitiken som rasism. På samma sätt stämplas försvar av yttrandefriheten.

Det måste bli ett slut på vissa självutnämnda minoriteters krav att ändra Sveriges grundläggande värderingar om pluralism, yttrandefrihet och rättsstat. Om man inte gillar kritik mot islam, eller kristendom eller hinduism, då får man dra slutsatsen att man inte kan bo kvar i Sverige och bör lämna landet. Ju förr, desto bättre.

*

När en extremist angrep en moské i Norge förra året var Stefan Löfven snabbt ute och fördömde gärningen och erbjöd Norge stöd. Men när islamist halshögg lärare i fredags fann Löfven ingen anledning att fördöma våldet och hatet.