En 49-årig dömd våldtäktsman har flytt från Danmark till Sverige för att söka asyl. Mannen har förklarat för svensk polis att den danska domen är ”politisk”. Han säger att ”Domaren, polisen, alla är emot mig”.

Han förklarar i ett förhör att han har förtidspension på grund av PTSD och att han har varit soldat i Sarajevo. ”Jag har fiender överallt”, säger han i ett förhör som danska tidningen Ekstra Bladet tagit del av.

Det var i maj i år mannen dömdes för våldtäkt som begåtts på vandrarhem. Kvinnan var så berusad att hon inte kunde göra motstånd. Men istället för fängelse dömdes han till psykiatrisk vård eftersom han har en psykiatrisk diagnos.

Han åkte till Sverige, där han sökte asyl, men arresterades för att det fanns en nordisk arresteringsorder för honom efter flykten. Han sitter nu i förvar av Malmö tingsrätt och väntar på att utlämnas till Danmark.

Mannen är medborgare i Bosnien-Hercegovina.