Boende i Tensta i nordvästra Stockholm ålades utegångsförbud. Men det var inga myndigheter utan gängkriminella i området som utfärdade förbudet.

En eftermiddag i augusti noterade polisen att det var ovanligt lite folk ute i centrala Tensta. Samtidigt fick polisen underrättelseuppgifter om att gängkriminella meddelat utegångsförbud från kl 18.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby, rapporterar TV4 Nyheterna.

Hot om våld om folk lämnade sina bostäder

Enligt de boende är det inte första gången som grovt kriminella gäng med högt våldskapital utfärdat utegångsförbud.

På frågan om vad som skulle hända de som bröt mot påbudet svarar hon:

– Man skulle kunna bli utsatt för grovt våld.

Det var under samma period i augusti som vägspärrar upprättades av unga, maskerade, män på flera platser i Angered, norr om Göteborg. Där stoppades och kontrollerades bilar och förare.

Det väckte stor uppmärksamhet och sågs i samhällsdebatten som bevis på laglöshet då gäng kunde ta över kontrollen av samhället.

Kriminella utmanar politikerna om makten i Sverige

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TV4 Nyheterna.

När vägspärrar upprättats av gängkriminella kallade Damberg detta för ”fullständigt oacceptabelt”. Nu är hans svar ”stort allvar”. Men att göra något för att bryta utvecklingen som pågått i åratal vill eller vågar den här regeringen inte.