Internationella studenter lämnar Sverige efter skjutningar, mordförsök och förföljelse av kvinnliga studenter. ”De trodde Sverige var ett i-land”, säger studentkårens representant.

Det finns 126 studentlägenheter för främst internationella studenter som pluggar på Högskolan Dalarna, belägna i stadsdelen Tjärna Ängar. Det är ett miljonprogramområde i Borlänge.

Men nu har de internationella studenterna valt att avbryta sin utbildning och flyttat hem på grund av otryggheten. I ett öppet brev till högskolans ledning larmar studenterna om våldet och den hotfulla miljön i Sverige.

Grov och omfattande kriminalitet

När studenterna anlände i augusti trodde att de kommit till ett välordnat västerländskt samhälle, men hamnade i ett våldskaos som mer liknar fattiga u-länder.

– De tänkte sig Sverige som ett i-land, säger kårrepresentant för internationella studenter.

En rad allvarliga händelser inträffat på kort tid sedan höstterminen startade: tre skjutningar och två mordförsök där personer jagats genom området och huggits ner med kniv i närheten av boendet. Flera inbrott och stölder. Studenter har blivit rånade. Kvinnor har blivit förföljda ända in i sovrummet.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Brottsligheten är hög och många studenter känner sig otrygga och är rädda att något ska hända dem och har blivit deprimerade. De kan inte fokusera på sina studier, säger Mufassireen Ahmed, utbytesstudent från Indien till Aftonbladet.

Tidningen kan dock rapportera att det inte endast är de internationella studenterna som utsätts för ett ”nytt” Sverige. Efter att ett tidningsbud omringades och under hot rånades på sin bil nyligen, delas tidningar nu ut på dagtid. Även taxibilar har slutat ta körningar i området på kvällar och nätter. Hemglass har också dragit in turerna till området efter att en bil blivit omringad av ett stort antal personer som försökt tvinga till sig glass. I området bor mest utlandsfödda, företrädesvis från östra Afrika.

Inte kommit till ett i-land

I brevet från Dalarnas studentkår till Högskolan Dalarna summeras hur de internationella studenterna upplever Sverige:

”Den allmänna uppfattningen hos studenter är att de inte känner att de bor i Sverige, de hör inte språket eller får uppleva kulturen och traditionerna att få dem att känna att de bor i ett segregerat område.”

De har framfört kritiken till högskolans ledning, men åtgärder har uteblivit av rädsla för massmediernas aktivism. Ledningen ”backade efter press från media”.