Massmedierna rapporterar att Joe Biden ”leder stort” över Donald Trump. Problemet är att de gjorde exakt samma sak för fyra år sedan. Och hur gick valet när väljarna röstat?

KOMMENTAR. Det är mycket déjà vu över mediernas rapportering om det amerikanska presidentvalet. Då hoppade medierna jämfota av glädje när de rapporterade att Hillary Clinton hade stor ledning i opinionsmätningarna över Donald Trump. Det skulle vara närmast omöjligt för Trump att vinna.

Den här klippet i Youtube ger en god sammanfattning av hur det lät 2016. (Bakgrundsmusiken, I Bergakungens sal av Edvard Grieg, ger en extra dimension).

Nu igen!

Nu sker exakt samma sak igen. Massmedierna jublar över att Joe Biden leder stort i opinionsmätningarna.

Men gör han det? Medierna är starkt vänster och vill inget annat än att Joe Biden ska vinna. Och vem köper opinionsmätningarna? Jo, mediehusen. De tillfrågar fler demokratiskt registrerade väljare än republikanska. Medierna vill hjälpa demokratiska partiet genom att ge det vind i seglen med optimistiska mätningar.

Så hur ska vi läsa opinionsmätningarna för att få en bättre bild av verkligheten? Jo, låt oss jämföra mätningarna i jämna delstater 2016 med mätningarna nu 2020. Hur ligger Trump till i förhållande till hur mätningarna hävdade att han låg till 2016?

Då visar det sig att Trump står starkare, inte mycket men något, än han gjorde för fyra år sedan. Real Clear Politics jämför snittet i jämna delstater 2016 med mätningarna i samma delstater nu. Då ligger Trump 0,7 procentenheter bättre till mot Joe Biden än han gjorde mot Hillary Clinton vid samma tidpunkt inför valdagen. Och vem vann?