President Donald Trump får inget erkännande för den strategi för fred i Mellanöstern som han tillämpar med stor framgång. Ännu ett fredsavtal har träffats i den oroliga regionen. Nu med de tidigare krigförande länderna Sudan och Israel.

ANALYS. Igår, fredag, slöt Sudan fred med Israel. Det är tredje arablandet som ingår fred med den judiska staten på två månader. Avtalet med Sudan anses betydligt viktigare än de fredsavtal som ingicks med Förenade arabemiraten och Bahrain, eftersom Sudan har utkämpat flera krig mot Israel och hyst palestinska terrorgrupper.

”Beskedet är en skräll” och ”Trumps största utrikespolitiska framgång och ett verkligt genombrott för fred”, skriver Svenska Dagbladet. I övrigt möts beskedet om fred med en axelryckning i medierna. Om Barack Obama ens kommit i närheten av detta hade det varit förstasidesnyheter i flera dagar. Man hade diskuterat hur framgångsrik Obama är på världsscenen, och att det Nobels fredspris han fick i förskott visat sig befogat. Ingenting av det sker när presidenten heter Trump.

USA kommer att den 3 november bekräfta fredsavtalet i en telefonkonferens mellan Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Sudans premiärminister Abdullah Hamdok och det sudanesiska övergångsrådets ordförande Abdel Fattah al-Burhan.

”Ledarna kom överens om att normalisera förbindelserna mellan Sudan och Israel och avsluta fientligheten mellan de två länderna”, framgår av ett gemensamt uttalande från de tre länderna, rapporterar Arab Weekly.

”Detta är en otroligt avtal för Israel och Sudan”, sa president Trump i Oval rummet på fredagen enligt amerikanska public servicekanalen NPR. ”I årtionden har Sudan befunnit sig i ett krigstillstånd med Israel. De har bojkottat israeliska varor. Det fanns ingen som helst relation.”

Palestinska ledaren Mahmoud Abbas’ kontor fördömde fredsavtalet i ett uttalande på fredagen.